Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου εκλέχτηκαν για την τριετία από 1 Ιουλίου 2015 μέχρι 1 Ιουλίου 2018 οι:
-
Maria Kaiafa – Gbandi, Chairwoman
Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι, Καθηγήτρια
Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών
Διεύθυνση: Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ., Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσ/νίκη
Τηλέφωνο: 2310 996497
Φαξ: 2310 996494
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ώρες επικοινωνίας: Γραφείο 205 (2310 996489)
Διδάσκει:
Σε προπτυχιακό επίπεδο:
Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο (Γενικό μέρος), Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο (Ειδικό μέρος), Γενική Θεωρία της Ποινής και Στοιχεία Σωφρονιστικού Δικαίου, Ειδικά Μαθήματα Εμβάθυνσης στο Ποινικό Δίκαιο και στην Ποινική Δικονομία, Θέματα Ειδικού Ποινικού Δικαίου, Ειδικούς Ποινικούς Νόμους, Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο, και σε διακλαδική προσέγγιση: Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, Θεμελιώδη δικαιώματα στην ευρωπαϊκή και εθνική έννομη τάξη και Ιατρική ευθύνη από αμέλεια.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο:
Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο, Ειδικούς Ποινικούς Νόμους, Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο
Η Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ. Αναγορεύτηκε διδάκτορας του Ποινικού Δικαίου στο Georg Augusta Universität zu Göttingen της Γερμανίας (1981). Εξελέγη και διορίστηκε Λέκτορας του Ποινικού Δικαίου στο Νομικό Τμήμα του Α.Π.Θ. το 1984 και από το 1996 υπηρετεί ως Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα.
Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών, από το 1990 είναι υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας και το 2012 έλαβε υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την έρευνά της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ (χειμερινό εξάμηνο 2012 σε συνεργασία με την καθηγήτρια Carol Steiker).
Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο όλο το εύρος των αντικειμένων του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου. Διδάσκει επίσης Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο και Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (τρεις θητείες: 2004-2005, 2008-2009, 2012-2013).
Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου, της Νομικής Επιτροπής (2 θητείες), και της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. καθώς και Διευθύντρια του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών όπως και εκπρόσωπος του Τομέα στη Γ.Σ. του Τμήματος Νομικής (περισσότερες φορές).
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Νομικού Τμήματος (2010-2011: εκπόνηση νέου προγράμματος προπτυχιακών σπουδών), ενώ από το 2004 είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του ίδιου Τμήματος και από τον Σεπτέμβριο του 2011 Διευθύντρια αυτής. Είναι επίσης μέλος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιική Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση» (της Νομικής Σχολής και των Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας), και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης για την «Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων στο Πλαίσιο του Ποινικού Σωφρονισμού» του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., του ΚΕ.Θ.Ε.Α. και του Τμήματος Ψυχιατρικής του Παν/μίου της Καλιφόρνια San Diego.
Υπήρξε αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (2011-2013), μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕ.Σ.Α.Θ.Ε.Α., συμβουλευτικού οργάνου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από το 2010), ιδρυτικό μέλος του Θεματικού Δικτύου του Α.Π.Θ. «Σύγχρονη Ιατρική πράξη, Βιοηθική και Δίκαιο», του οποίου διετέλεσε συντονίστρια, και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Αθλητισμό του Υπουργείου Πολιτισμού (2008).
Από το 2013 είναι μέλος του Συμβουλίου του Διοικητικού Συμβουλίου του European Law Institute (ELI), το οποίο εδρεύει στη Βιέννη (www.europeanlawistitute.eu). Είναι επίσης Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής», καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ινστιτούτου “Δημήτρης Τσάτσος” για τις Ευρωπαϊκές Συνταγματικές Σπουδές» της Σχολής Νομικών, Πολιτιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Hagen (Γερμανία) από το 2008.
Είναι διευθύνον μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού European Criminal Law Review (:2011-σήμερα, www.euclr.eu), διευθύνον μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Pro Justitia» (http://epublications.webauth.gr) , μέλος της συντακτικής επιτροπής των ποινικών περιοδικών «Υπεράσπιση» (:1991-2000) και «Ποινική Δικαιοσύνη» (:2001-σήμερα) και συνεργάτιδα της σειράς Annotated Leading Cases of International Criminal Tribunals.
Η καθηγήτρια κα Καϊάφα-Γκμπάντι είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και διάφορων επιστημονικών φορέων : της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, της Εταιρίας Νομικών Βορείου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας, της Ένωσης Ευρωπαίων Νομικών, της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (International Association of Penal Law), της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου (International Academy of Comparative Law) και του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Δικαίου (European Law Institute)].
Υπήρξε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα (2010-2012) και έχει προσφέρει γνωμοδοτικό έργο στο πιο πάνω Υπουργείο για διάφορα νομοθετήματα ποινικού περιεχομένου. Το 2015 ορίστηκε Πρόεδρος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση των φορολογικών αδικημάτων (φορολογικά αδικήματα, χρέη στο δημόσιο, λαθρεμπορία).
Έχει γνωμοδοτήσει επίσης επανειλημμένα ως εμπειρογνώμων για διάφορα επιμέρους θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (: Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έχει υλοποιήσει ως επιστημονικώς υπεύθυνη ή μέλος ερευνητικών ομάδων διάφορα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (: Integra, Horizon, Youth, Daphne, AGIS, ΕΠΕΑΚ Ι- ΙΙ-ΙΙΙ, CRIMINAL JUSTICE), από Πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού («European Criminal Policy Iniative Ι»-Πρόγραμμα Αριστείας Πανεπιστήμιο του Μονάχου, «Principles for cooperation in criminal matters in the EU»- Ragnar Söderbergs Stiftelse, Στοκχόλμη-Σουηδία, «Elaboration of a standard evaluation model of the implementation and the impact of EU instruments adopted in the framework of Title VI of the Treaty of the European Union»- Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Πρόγραμμα AGIS) και Υπουργεία Δικαιοσύνης Βελγίου και Λουξεμβούργου, «Avoiding and Resolving Conflicts of Criminal Jurisdiction», Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Βόννης και Deutsche Forschungsgemeinschaft), το Ελληνικό Δημόσιο ή άλλους φορείς («Δίοδος», «Επαφή»). Από το τέλος του 2012 υλοποιεί ως επιστημονικώς υπεύθυνη πρόγραμμα της δράσης «Αριστεία Ι» του Υπουργείου Παιδείας για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.
Υπήρξε αξιολογήτρια ερευνητικών προγραμμάτων του Ολλανδικού Εθνικού Οργανισμού Επιστημονικής έρευνας (Netherlands Organisation for Scientific Research: 2004 και 2008).
Είναι υπεύθυνη διάφορων προγραμμάτων ανταλλαγών στο πλαίσιο του Erasmus/Sokrates (Παν/μια: München/Germany, Frankfurt am Main/Germany, Passau/Germany, Heidelberg/Germany, Strassbourg/France, Castilla La Mancha/Spain, Queen Mary London/UK).
Υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας για την επεξεργασία ενός Σχεδίου για την Ευρωπαϊκή Ποινική Δικαιοσύνη (συντονιστής Prof. Dr. Dr. h.c. mult. B. Schünemann, Πανεπιστήμιο Μονάχου, www.eu-strafrecht-ae.jura.lmu.de). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Ακαδημαϊκής Ερευνητικής Ομάδας 10 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων "European Criminal Policy Initiative" (συντονιστής Prof. H. Satzger, Πανεπιστήμιο Μονάχου, www.crimpol.eu), και μέλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Δικτύου ECLAN (European Criminal Law Academic Network, www.eclan.eu) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Δικαίου European Law Institute- www.europeanlawinstitute.eu).
Διευθύνει τις σειρές εκδόσεων: «Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής» (από κοινού με τις καθηγήτριες Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη και Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου), «Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι» (από κοινού με την καθηγήτρια Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου), Ερευνητικό Δίκτυο Α.Π.Θ.-«Ιατρική πράξη, Βιοϊατρική και Δίκαιο» (από κοινού με τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου), και «Ελληνογερμανικά Συμπόσια Ποινικού Δικαίου» (από κοινού με τον καθηγητή C. Prittwitz/Frankfurt am Main).
Για να κατεβάσετε το πλήρες βιογραφικό κάντε click εδώ.
-
Konstantinos Chatzikostas, Secretary
Ο Κωνσταντίνος Χατζηκώστας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1974. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. το 1995 και την ίδια χρονιά εγγράφηκε ως υποψή-φιος διδάκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Johann Wolfgang Goethe της Φραγκφούρτης με επιβλέποντα τον καθηγητή Ulfrid Neumann. Το 2000 υποστήριξε προφορικά τη διδακτορική του διατριβή και αναγορεύτηκε ομόφωνα διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης.
Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Die Disponibilität des Rechtsgutes Leben in ihrer Bedeutung für die Probleme von Suizid und Euthanasie” («Η δυνατότητα διάθεσης του εννόμου αγαθού της ζωής, όσον αφορά ειδικότερα τα ζητήματα της αυτοκτονίας και της ευθανασίας») δημοσιεύθηκε το 2001 με οικονομική ενίσχυση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στον εκδοτικό οίκο PETER LANG.
Από το 2005 έως το 2010 εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στον Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσσαλονίκης, συμμε-τέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων του ουσιαστικού ποινικού δικαίου και στην οργάνωση φοιτητικών σεμιναρίων. Από τον Ιανουάριο του 2014 εργάζεται ως λέκτο-ρας του ουσιαστικού ποινικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσσαλονίκης.
Εργάζεται ως δικηγόρος, διορισμένος στο Εφετείο Θεσσαλονίκης.
Γνωρίζει άριστα τη γερμανική και την αγγλική γλώσσα και καλά τη γαλλική.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο συγκριτικό ποινικό δίκαιο, στην καταπολέμηση της διαφθοράς με τα μέσα του ποινικού δικαίου και στο ιατρικό ποινικό δίκαιο.
Στα έργα του περιλαμβάνονται:
1. “Die Disponibilität des Rechtsgutes Leben in ihrer Bedeutung für die Probleme von Suizid und Euthanasie”, Peter Lang Verlag, 2001.
2. Προσβολές της τιμής από δικαιολογημένο ενδιαφέρον. Μια συμβολή στην ερμη-νεία του άρθρου 367 ΠΚ με κύριο παράδειγμα τις προσβολές της τιμής από τα ΜΜΕ, Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2005.
3. Η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, Νομική Βιβλιοθήκη, 2010.
-
Athina Kotzampassi, Cashier
ΑΘΗΝΑ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ
Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου
στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Η Αθηνά Κοτζάμπαση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1973, ως σημαιοφόρος, από το ΙΑ΄ Γυμνάσιο Θηλέων Θεσ/νίκης. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους γράφτηκε στη Νομική Σχολή-ΑΠΘ και σπούδασε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Ορκίστηκε πτυχιούχος της Νομικής Σχολής το 1978. Διορίστηκε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Θεσ/νίκης το 1980. Έλαβε το Δίπλωμα του Μεταπτυχιακού Τμήματος του Τμήματος Νομικής-ΑΠΘ με βαθμό «άριστα» το 1982 .
Διορίστηκε το 1979 ως επιστημονική συνεργάτις στο Σπουδαστήριο του Αστικού Δικαίου με εισήγηση του Καθ. Ιω. Δεληγιάννη. Έλαβε εκπαιδευτική άδεια για σπουδές στην Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ε.Jayme (1983-1984). Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νομικής του Τμήματος Νομικής-ΑΠΘ το 1991 και, στη συνέχεια, το 1992 μονιμοποιήθηκε σε προσωποπαγή θέση ` το 1994 διορίστηκε Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής με ειδίκευση το Αστικό Δίκαιο. Έλαβε εκ νέου εκπαιδευτική άδεια για ερευνητική εργασία στο Freiburg (1996) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Rainer Frank, τότε Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Οικογενειακού Δικαίου. Εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου το 2002, Αν. Καθηγήτρια το 2008 και Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή- ΑΠΘ το 2013.
Για να κατεβάσετε το πλήρες βιογραφικό κάντε click εδώ.
-
Nikolaos Taskos, Member
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Όνομα Νίκος Α.Τάσκος
Ημερομηνία και Φεβρουάριος 1945
Τόπος γέννησης Θεσσαλονίκη Ελλάς
Εκπαίδευση 1970 πτυχίο Ιατρικής ΑΠΘ
1978-1981 Υπότροφος ερευνητής στη Νευροπαθολογία
Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνιας ΗΠΑ (18μήνες)
1993-1994 Επισκέπτης Καθηγητής στη Νευροπαθολογία
Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνιας ΗΠΑ (6μήνες)
Άδειες και πιστοποιητικά
1970 πτυχίο Ιατρικής ΑΠΘ
1978 Ειδικότητα Νευρολογίας και Ψυχιατρικής
1982 Διδακτορικό Δίπλωμα Ιατρική ΑΠΘ
Νοσοκομειακές Θέσεις
1978-1987 Πανεπιστημιακός βοηθός και Λέκτορας
1987-1997 Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας
1997-2006 Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας
2006-2012 Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής
Β΄Νευρολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ
Σύμβουλος Νευρολόγος Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
Μέλος Επαγγελματικών Εταιρειών
Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία
Μέλος του Ερευνητικού Δικτύου του ΑΠΘ. Ιατρική Πράξη Βιοϊατρική και Δίκαιο
Μέλος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής
Συγγραφή 230 επιστημονικών εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή και Ελληνικά περιοδικά
Παρουσίαση μεγάλου αριθμού διαλέξεων για τρείς δεκαετίες,σε επιστημονικά συνέδρια,
νοσοκομειακές και κοινωνικές εκδηλώσεις,για τις ιδιαίτερες διαταραχές της συνείδησης.
-
Maria Milapidou, Member
Μαρία Μηλαπίδου
Γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με «Άριστα». Το 1998 εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2002 με βαθμό «Άριστα». Από τον Αύγουστο του 2004 είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Το 2004 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με «Άριστα». Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Καθόλη τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Από τον Ιανουάριο του 2014 πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την ¨Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro¨ στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.
Από τον Ιανουάριο του 2012 συμμετέχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση & Βιοηθική Διάσταση», ενώ από το 2005 έχει απασχοληθεί με συμβάσεις στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ για την παροχή επικουρικής διδασκαλίας στους φοιτητές.
Από το Δεκέμβριο του 2005 συμμετέχει στο θεματικό ΔΙΚΤΥΟ της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ», είναι μέλος του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια που άπτονται του χώρου της Βιοηθικής. Έχει συγγράψει μια μονογραφία και 35 μελέτες – σχόλια που έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Είναι έγγαμη και έχει ένα τέκνο.