Ιταλικό δικαστήριο μείωσε την στερητική της ελευθερίας ποινή ενός ατόμου που καταδικάσθηκε για φόνο, αποδεχόμενο τον ισχυρισμό του ότι έφερε γονίδια που έχουν συνδεθεί με τη βίαιη συμπεριφορά.

Πρωτοδίκως είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 9 ετών, με αποδοχή του μειωμένης ενοχής λόγω ψυχικής πάθησης κατά την περίοδο τέλεσης του εγκλήματος. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, όμως, ο δικαστής ζήτησε νέα ψυχιατρική εξέταση από ομάδα ειδικών. Μέλος της ομάδας εντόπισε ανωμαλίες σε τομογραφίες του εγκεφάλου του καταδικασθέντος και διαπίστωσε ότι αυτός είχε πέντε γονιδιακές ποικιλίες που έχουν συνδεθεί με την επιθετικότητα. Μεταξύ αυτών, το γονίδιο της Οξειδάσης Α των Μονοαμινών (ΜΑΟΑ), το οποίο –σύμφωνα με μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου το 2002– όταν υπολειτουργεί συνδέεται με επιθετική συμπεριφορά και τάση για εγκληματικότητα μεταξύ αγοριών που έχουν υποστεί κακομεταχείριση. Ο δικαστής αποδέχτηκε την έκθεση και μείωσε την ποινή κατά ένα έτος.

 Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στο χώρο της επιστήμης. Ανεξάρτητοι γενετιστές και εγκληματολόγοι δήλωσαν στο περιοδικό «Nature» ότι τα επιστημονικά ευρήματα δεν υποστηρίζουν τα συμπεράσματα του δικαστηρίου, αφού οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τα μεμονωμένα γονίδια, ενώ η επίδραση της ΜΑΟΑ φαίνεται πως ποικίλλει ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες. (Πηγή: Lawnet, 3/11/2009)

Templates Joomla 3.3 BIGtheme.net