Μέλη του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής είναι οι:
-
Takis Vidalis, PhD, Lawyer
Νομικός, διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995). Επιστημονικός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Από το 2005 είναι εμπειρογνώμων της Ε.Ε. σε θέματα δικαίου και ηθικής και αξιολογητής δεοντολογίας ερευνητικών προγραμμάτων στη βιοϊατρική και τη βιοτεχνολογία (FP 6, 7, Horizon 2020, ERC), ενώ έχει διατελέσει εμπειρογνώμων και της UNESCO. Από το 2004 διδάσκει Βιοδίκαιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοηθικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ενώ για σειρά ετών έχει διδάξει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Μ.Υ.), την Εθνική Σχολή Δικαστών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Συγγραφέας 5 μονογραφιών και άνω των 40 άρθρων και συμβολών σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει επίσης παρουσιάσει ανακοινώσεις σε περισσότερα από 60 διεθνή και εθνικά συνέδρια και σεμινάρια, με κύρια πεδία ενδιαφέροντος τη βιοηθική, το βιοδίκαιο, το συνταγματικό δίκαιο, το διοικητικό δίκαιο, τη φιλοσοφία του δικαίου, την κοινωνιολογία του δικαίου και το δίκαιο του περιβάλλοντος. Συμμετείχε σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα, ιδίως στο πεδίο του ιατρικού δικαίου, του βιοδικαίου και του δικαίου των νέων τεχνολογιών. Μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και, πρόσφατα, της ομάδας εργασίας για την επεξεργασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Άνοια – Alzheimer και τη συναφή αναμόρφωση της ισχύουσας νομοθεσίας για την Ψυχική Υγεία. Δικηγόρος Αθηνών, από το 1988.
-
Maria Kaiafa – Gbandi, Professor (AUTh)
Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι, Καθηγήτρια
Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών
Διεύθυνση: Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ., Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσ/νίκη
Τηλέφωνο: 2310 996497
Φαξ: 2310 996494
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ώρες επικοινωνίας: Γραφείο 205 (2310 996489)
Διδάσκει:
Σε προπτυχιακό επίπεδο:
Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο (Γενικό μέρος), Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο (Ειδικό μέρος), Γενική Θεωρία της Ποινής και Στοιχεία Σωφρονιστικού Δικαίου, Ειδικά Μαθήματα Εμβάθυνσης στο Ποινικό Δίκαιο και στην Ποινική Δικονομία, Θέματα Ειδικού Ποινικού Δικαίου, Ειδικούς Ποινικούς Νόμους, Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο, και σε διακλαδική προσέγγιση: Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, Θεμελιώδη δικαιώματα στην ευρωπαϊκή και εθνική έννομη τάξη και Ιατρική ευθύνη από αμέλεια.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο:
Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο, Ειδικούς Ποινικούς Νόμους, Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο
Η Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ. Αναγορεύτηκε διδάκτορας του Ποινικού Δικαίου στο Georg Augusta Universität zu Göttingen της Γερμανίας (1981). Εξελέγη και διορίστηκε Λέκτορας του Ποινικού Δικαίου στο Νομικό Τμήμα του Α.Π.Θ. το 1984 και από το 1996 υπηρετεί ως Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα.
Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών, από το 1990 είναι υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας και το 2012 έλαβε υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την έρευνά της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ (χειμερινό εξάμηνο 2012 σε συνεργασία με την καθηγήτρια Carol Steiker).
Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο όλο το εύρος των αντικειμένων του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου. Διδάσκει επίσης Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο και Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (τρεις θητείες: 2004-2005, 2008-2009, 2012-2013).
Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου, της Νομικής Επιτροπής (2 θητείες), και της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. καθώς και Διευθύντρια του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών όπως και εκπρόσωπος του Τομέα στη Γ.Σ. του Τμήματος Νομικής (περισσότερες φορές).
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Νομικού Τμήματος (2010-2011: εκπόνηση νέου προγράμματος προπτυχιακών σπουδών), ενώ από το 2004 είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του ίδιου Τμήματος και από τον Σεπτέμβριο του 2011 Διευθύντρια αυτής. Είναι επίσης μέλος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιική Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση» (της Νομικής Σχολής και των Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Θεολογίας), και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης για την «Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων στο Πλαίσιο του Ποινικού Σωφρονισμού» του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., του ΚΕ.Θ.Ε.Α. και του Τμήματος Ψυχιατρικής του Παν/μίου της Καλιφόρνια San Diego.
Υπήρξε αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (2011-2013), μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕ.Σ.Α.Θ.Ε.Α., συμβουλευτικού οργάνου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από το 2010), ιδρυτικό μέλος του Θεματικού Δικτύου του Α.Π.Θ. «Σύγχρονη Ιατρική πράξη, Βιοηθική και Δίκαιο», του οποίου διετέλεσε συντονίστρια, και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Αθλητισμό του Υπουργείου Πολιτισμού (2008).
Από το 2013 είναι μέλος του Συμβουλίου του Διοικητικού Συμβουλίου του European Law Institute (ELI), το οποίο εδρεύει στη Βιέννη (www.europeanlawistitute.eu). Είναι επίσης Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής», καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ινστιτούτου “Δημήτρης Τσάτσος” για τις Ευρωπαϊκές Συνταγματικές Σπουδές» της Σχολής Νομικών, Πολιτιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Hagen (Γερμανία) από το 2008.
Είναι διευθύνον μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού European Criminal Law Review (:2011-σήμερα, www.euclr.eu), διευθύνον μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Pro Justitia» (http://epublications.webauth.gr) , μέλος της συντακτικής επιτροπής των ποινικών περιοδικών «Υπεράσπιση» (:1991-2000) και «Ποινική Δικαιοσύνη» (:2001-σήμερα) και συνεργάτιδα της σειράς Annotated Leading Cases of International Criminal Tribunals.
Η καθηγήτρια κα Καϊάφα-Γκμπάντι είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και διάφορων επιστημονικών φορέων : της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, της Εταιρίας Νομικών Βορείου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας, της Ένωσης Ευρωπαίων Νομικών, της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (International Association of Penal Law), της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου (International Academy of Comparative Law) και του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Δικαίου (European Law Institute)].
Υπήρξε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα (2010-2012) και έχει προσφέρει γνωμοδοτικό έργο στο πιο πάνω Υπουργείο για διάφορα νομοθετήματα ποινικού περιεχομένου. Το 2015 ορίστηκε Πρόεδρος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση των φορολογικών αδικημάτων (φορολογικά αδικήματα, χρέη στο δημόσιο, λαθρεμπορία).
Έχει γνωμοδοτήσει επίσης επανειλημμένα ως εμπειρογνώμων για διάφορα επιμέρους θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (: Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έχει υλοποιήσει ως επιστημονικώς υπεύθυνη ή μέλος ερευνητικών ομάδων διάφορα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (: Integra, Horizon, Youth, Daphne, AGIS, ΕΠΕΑΚ Ι- ΙΙ-ΙΙΙ, CRIMINAL JUSTICE), από Πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού («European Criminal Policy Iniative Ι»-Πρόγραμμα Αριστείας Πανεπιστήμιο του Μονάχου, «Principles for cooperation in criminal matters in the EU»- Ragnar Söderbergs Stiftelse, Στοκχόλμη-Σουηδία, «Elaboration of a standard evaluation model of the implementation and the impact of EU instruments adopted in the framework of Title VI of the Treaty of the European Union»- Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Πρόγραμμα AGIS) και Υπουργεία Δικαιοσύνης Βελγίου και Λουξεμβούργου, «Avoiding and Resolving Conflicts of Criminal Jurisdiction», Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Βόννης και Deutsche Forschungsgemeinschaft), το Ελληνικό Δημόσιο ή άλλους φορείς («Δίοδος», «Επαφή»). Από το τέλος του 2012 υλοποιεί ως επιστημονικώς υπεύθυνη πρόγραμμα της δράσης «Αριστεία Ι» του Υπουργείου Παιδείας για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.
Υπήρξε αξιολογήτρια ερευνητικών προγραμμάτων του Ολλανδικού Εθνικού Οργανισμού Επιστημονικής έρευνας (Netherlands Organisation for Scientific Research: 2004 και 2008).
Είναι υπεύθυνη διάφορων προγραμμάτων ανταλλαγών στο πλαίσιο του Erasmus/Sokrates (Παν/μια: München/Germany, Frankfurt am Main/Germany, Passau/Germany, Heidelberg/Germany, Strassbourg/France, Castilla La Mancha/Spain, Queen Mary London/UK).
Υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας για την επεξεργασία ενός Σχεδίου για την Ευρωπαϊκή Ποινική Δικαιοσύνη (συντονιστής Prof. Dr. Dr. h.c. mult. B. Schünemann, Πανεπιστήμιο Μονάχου, www.eu-strafrecht-ae.jura.lmu.de). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Ακαδημαϊκής Ερευνητικής Ομάδας 10 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων "European Criminal Policy Initiative" (συντονιστής Prof. H. Satzger, Πανεπιστήμιο Μονάχου, www.crimpol.eu), και μέλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Δικτύου ECLAN (European Criminal Law Academic Network, www.eclan.eu) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Δικαίου European Law Institute- www.europeanlawinstitute.eu).
Διευθύνει τις σειρές εκδόσεων: «Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής» (από κοινού με τις καθηγήτριες Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη και Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου), «Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι» (από κοινού με την καθηγήτρια Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου), Ερευνητικό Δίκτυο Α.Π.Θ.-«Ιατρική πράξη, Βιοϊατρική και Δίκαιο» (από κοινού με τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου), και «Ελληνογερμανικά Συμπόσια Ποινικού Δικαίου» (από κοινού με τον καθηγητή C. Prittwitz/Frankfurt am Main).
Για να κατεβάσετε το πλήρες βιογραφικό κάντε click εδώ.
-
Athina Kotzampassi, Professor (AUTh)
ΑΘΗΝΑ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ
Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου
στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Η Αθηνά Κοτζάμπαση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1973, ως σημαιοφόρος, από το ΙΑ΄ Γυμνάσιο Θηλέων Θεσ/νίκης. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους γράφτηκε στη Νομική Σχολή-ΑΠΘ και σπούδασε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Ορκίστηκε πτυχιούχος της Νομικής Σχολής το 1978. Διορίστηκε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Θεσ/νίκης το 1980. Έλαβε το Δίπλωμα του Μεταπτυχιακού Τμήματος του Τμήματος Νομικής-ΑΠΘ με βαθμό «άριστα» το 1982 .
Διορίστηκε το 1979 ως επιστημονική συνεργάτις στο Σπουδαστήριο του Αστικού Δικαίου με εισήγηση του Καθ. Ιω. Δεληγιάννη. Έλαβε εκπαιδευτική άδεια για σπουδές στην Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ε.Jayme (1983-1984). Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νομικής του Τμήματος Νομικής-ΑΠΘ το 1991 και, στη συνέχεια, το 1992 μονιμοποιήθηκε σε προσωποπαγή θέση ` το 1994 διορίστηκε Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής με ειδίκευση το Αστικό Δίκαιο. Έλαβε εκ νέου εκπαιδευτική άδεια για ερευνητική εργασία στο Freiburg (1996) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Rainer Frank, τότε Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Οικογενειακού Δικαίου. Εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου το 2002, Αν. Καθηγήτρια το 2008 και Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή- ΑΠΘ το 2013.
Για να κατεβάσετε το πλήρες βιογραφικό κάντε click εδώ.
-
Efi Kounougeri – Manoledaki, Emerita professor (AUTh)
Πτυχιούχος και Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, η Έφη Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη υπηρέτησε ως Καθηγήτρια του Αστικού Δικαίου στην πιο πάνω Σχολή, και από το 2012 είναι Ομότιμη Καθηγήτρια. Σήμερα διδάσκει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) του ΑΠΘ το μάθημα “Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιική Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση”.
Είναι μέλος της «Eταιρείας Nομικών Bορείου Eλλάδος», της «Ένωσης Ελλήνων Aστικολόγων», της «Διεθνούς Ένωσης Oικογενειακού Δικαίου», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» και του «Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής», του οποίου υπήρξε πρόεδρος κατά τα έτη 2005-2011 και συνδιευθύνει τη σειρά των δημοσιευμάτων του («Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής»).
Διατέλεσε μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας. Υπήρξε μέλος της Oμάδας Eργασίας του Yπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταγλώττιση του Aστικού Kώδικα στη δημοτική γλώσσα (1987) και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη συνδρομή στη σύνταξη Σχεδίου Νόμου τροποποιητικού του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και των συναφών νόμων, καθώς και για τη συμπλήρωση του Οικογενειακού Δικαίου και την καθιέρωση του Οικογενειακού Δικαστηρίου (1987). Επίσης, υπήρξε μέλος της Nομοπαρασκευαστικής Eπιτροπής για τη σύνταξη του ν. 2447/1996 που μεταρρύθμισε το δίκαιο της επιτροπείας και της υιοθεσίας, καθώς και μέλος της Nομοπαρασκευαστικής Eπιτροπής για τη σύνταξη του ν. 3089/2002 για την "Ιατρική Υποβοήθηση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή". Τέλος, υπήρξε πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης το 2010 και είχε ως αντικείμενο την επεξεργασία Σχεδίου Νόμου για την “Τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου” (με χαρακτηριστικές τις ρυθμίσεις για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια).
Το συγγραφικό της έργο είναι εκτεταμένο και περιλαμβάνει μονογραφίες, βιβλία, μελέτες, φοιτητικά βοηθήματα, άρθρα σε συλλογικά έργα, δημοσιεύσεις στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις και βιβλιοκρισίες. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της είναι αφιερωμένο στο Οκογενειακό Δίκαιο, ενώ ένα άλλο σημαντικό μέρος του έχει ως αντικείμενο το Δίκαιο της Βιοτεχνολογίας, με έμφαση στην ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. -
Antonis Manitakis, Professor (AUTh)
Third content
-
Dimitra Papadopoulou – Klamari, Professor (UoA)
Δήμητρα Παπαδοπούλου του Αγγέλου
Καθηγήτρια του Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Όνομα συζύγου: Νικόλαος Κλαμαρής
Διεύθυνση: Υψηλάντου 41, 10676, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2107251073, 6932622907
e-mail: dpapadop@law.uoa.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
23.4.1956
1974
1974
1978
1978-80
1979-80
1980
1980
1982
1991
1992
1992
Νοέμβριος 2000, Απρίλιος 2001
Γεννήθηκα στην Αθήνα
Αποφοίτησα από το Η΄ Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών
Βαθμός: «Άριστα» (18 11/13)
Εισαγωγικές εξετάσεις και εισαγωγή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου απονεμήθηκαν τιμητικοί τίτλοι ΙΚΥ για την επίδοσή μου στις τμηματικές εξετάσεις.
Πτυχίο Νομικής· Βαθμός: «΄Αριστα» (9).
Άσκηση πρακτική στον δικηγόρο Ηλία Παρασκευά
Άσκηση πρακτική στο Συμβούλιο Επικρατείας
(4ωρη εβδομαδιαίως - όλο το δικαστικό έτος)
Εξετάσεις για άδεια δικηγόρου στον ΔΣΑ και διορισμός στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Διορισμός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως επιστημονικός συνεργάτης της Ε΄ ΄Εδρας Αστικού Δικαίου(Καθηγητής Μ. Σταθόπουλος)
Παρακολούθηση τμήματος Αμερικανικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο Columbia Ν. Υόρκης στο Leiden της Ολλανδίας (Διάρκεια ένας μήνας).
Εξετάσεις και έγκριση διδακτορικής διατριβής από τη Νομική Σχολή με θέμα : «Σύμβαση με απαγορευμένη παροχή»· Βαθμός «Άριστα».
Προαγωγή σε Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω.
Εκλογή (Απρίλιος) και διορισμός (Σεπτέμβριος) στη βαθμίδα του λέκτορα Αστικού Δικαίου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως λέκτορα έτυχα κατά καιρούς εκπαιδευτικής άδειας για να μεταβώ στο Tübingen Γερμανίας (Νομική Σχολή- στον Καθηγητή Harm-Peter Westermann) προς συλλογή και επεξεργασία υλικού για τη συγγραφή μονογραφίας.
Εκλογή και Διορισμός στη θέση βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή Αστικού Δικαίου.
Ακαδ. έτος 2003-
2004
2006
2008-2009
2011
Διδακτικό έργο
Διοικητικό έργο
Άλλες δραστηριότητες
Εκπαιδευτική άδεια και παραμονή στη Γερμανία (Tübingen) για συλλογή και επεξεργασία υλικού.
Εκλογή (Φεβρουάριος) και διορισμός (Ιούλιος) στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή
Χειμερινό εξάμηνο. Παραμονή στην Γερμανία (Πανεπιστήμιο Tübingen) για συλλογή και επεξεργασία υλικού.
Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Tübingen έτυχα υποτροφίας από το ΄Ιδρυμα Alexander v. Humboldt.
Εκλογή και διορισμός στη θέση του Τακτικού Καθηγητή αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών:
Αυτοτελώς ή σε σύμπραξη με άλλους ή ως υπεύθυνη μαθήματος όλο το Αστικό Δίκαιο, όπως αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα της Σχολής.
Ειδικότερα:
Γενικό Ενοχικό Δίκαιο, Οικογενειακό Δίκαιο, Κληρονομικό Δίκαιο, Συνθέσεις Αστικού Δικαίου, Σεμινάρια Αστικού Δικαίου.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών:
Κοινοτικό Αστικό Δίκαιο, Γενετική Τεχνολογία και Αστικό Δίκαιο, Ανώμαλη εξέλιξη της παροχής σε συγκριτική επισκόπηση, Ιατρικό Δίκαιο. Στο πλαίσιο του μαθήματος Θεσμοί Βορειοαμερικανικού Δικαίου, διδασκαλία το δίκαιο του trust.
Στη β΄ κατεύθυνση του μεταπτυχιακού κύκλου συμμετοχή στο μάθημα «Ευθύνη του παρέχοντος υπηρεσίες ιατρικές, δικηγορικές, επενδυτικές, τραπεζιτικές, ξενοδοχειακές» (περίοδος 2001-2003) και στο πλαίσιο της β’ κατεύθυνσης το ΜΠΣ έχω κατευθύνει ερευνητικές ομάδες με τα εξής θέματα: Νομολογία του ΔΕΚ σε θέματα Αστικού Δικαίου (2008-2010), τα έτη 2009-2011, ερευνητική ομάδα με θέμα «Σύγχρονα ζητήματα του δικαίου της Αποζημίωσης».
Για τη διετία 2011-2013 καθοδήγηση ερευνητικής ομάδας με θέμα «Ειδικά ζητήματα Κληρονομικού Δικαίου», συμμετοχή στην ερευνητική ομάδα «Ιδιωτική αυτονομία και Οικογενειακό Δίκαιο».
-
Μέλος της Γ.Σ. του Τμήματος ως εκπρόσωπος του Α΄ Τομέα επανειλημμένως. Εξετάστρια ΔΟΑΤΑΠ, κατατακτηρίων εξετάσεων, εξετάστρια στους διαγωνισμούς και επόπτης μεταπτυχιακών φοιτητών εξωτερικού του ΙΚΥ από πολλών ετών, αξιολογήτρια μεταδιδακτορικών υποψηφίων υποτρόφων.
-
Εποπτεία πτυχιακών εργασίων και μέλος επταμελών επιτροπών και τριμελών εισηγητικών επιτροπών υποψηφίων διδακτόρων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε άλλα ΑΕΙ.
-
Συμμετοχή στα εκλεκτορικά σώματα για την εξέλιξη μελών ΔΕΠ της Σχολής μας και των Νομικών Σχολών ΑΠΘ και ΔΠΘ.
-
Μέλος και στις τρεις Νομικές Σχολές Εισηγητικών Επιτροπών Εκλογής Μελών ΔΕΠ.
-
Διευθύντρια του Α΄ Τομέα Ιδιωτικού Δικαίου για τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Ιανουάριο 2013.
-
Μέλος ΔΣ του Τμήματος Νομικής 2010-2013.
-
Μέλος του ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής Προσωπικής Κατάστασης (C.I.E.C.) από το έτος 2004 κατόπιν πρότασης του Καθηγητή κ. Κουμάντου, της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων από το 1980, της Ένωσης Αστικολόγων από την ίδρυσή της καθώς και του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής.
-
Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Οκτώβριο 2001 ήμουν μέλος της επιτροπής για τη σύνταξη Κανονισμού για το δικαίωμα επικοινωνίας των τέκνων στα πλαίσια της Ε.Ε., ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς.
-
Υπήρξα μέλος της επιτροπής για τη σύνταξη του νόμου για την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (υπό την προεδρία του Καθηγητή Γ. Κουμάντου) από τον Ιανουάριο 2001 μέχρι τον Μάρτιο 2002.
-
Μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (Υπουργείο Δικαιοσύνης), σχέδιο για την οικογενειακή βία, (Υπουργείο Εσωτερικών), αναπληρωματικό μέλος της ομάδας εργασίας για την βία κατά των γυναικών, μέλος της επιτροπής για την σύνταξη νέου Κώδικα Ληξιαρχικών βιβλίων και Κώδικα Δημοτολογίου. Μέλος της Επιτροπής για την αναμόρφωση του Δικαίου της υιοθεσίας (Υπ. Δικαιοσύνης) και αντίστοιχες επιτροπές των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Πρόεδρος επιτροπής για την αναμόρφωση του δικαίου της γονικής μέριμνας επί διαζυγίου ή διαστάσεως (Υπ. Δικαιοσύνης).
-
Μέλος κατόπιν υπόδειξης του Τμήματος Νομικής της Κεντρικής Επιτροπής εξετάσεων υποψήφιων Συμβολαιογράφων και Υποθηκοφυλάκων του έτους 2005. Μέλος της επιτροπής για τις εξετάσεις Δικαστών του έτους 2007-2008.
-
Διετέλεσα τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2004 -2007 και 2007- Οκτώβριο 2009) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας Κλινικών Δοκιμών (Από το 2005 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009).
-
Μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 του Συντάγματος (αγωγές κακοδικίας και μισθοδικείο) για το 2013
-
Μέλος της επιτροπής εξετάσεων του ΝΣΚ το 2012
-
Μέλος ΔΣ της Ένωσης Αστικολόγων (2011-2013)
-
Πρόεδρος της Ένωσης Αστικολόγων από το Μάρτιο του 2014
-
Μέλος επιστημονικής ομάδας για την προετοιμασία του Διεθνούς Κειμενου για τη Μετακίνηση Παιδιών (Συμβούλιο Ευρώπης)
-
Μέλος Εφορευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Χαρδαλούπα
Μιλάω Αγγλικά και Γερμανικά και έχω γνώσεις Γαλλικών.
Είμαι παντρεμένη και έχω ένα υιό 25 ετών.
Μ ε λ έ τ ε ς
-
Βιβλία:
-
Σύμβαση με απαγορευμένη παροχή 1991 (διδακτορική διατριβή) σ. 1- 260. Μονογραφία, στη σειρά «Βιβλιοθήκη Αστικού και Αστικού Δικονομικού Δικαίου» εκδόσεις Α. Σάκκουλα.
-
Η Αυτοσύμβαση κατά τον ΑΚ (Αθήνα 2000 σ. ΧΧ + 364). Μονογραφία, στη σειρά «Βιβλιοθήκη Αστικού και Αστικού Δικονομικού Δικαίου» Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα.
-
«Ο εκτελεστής διαθήκης κατά το δίκαιο του ΑΚ», Μονογραφία, Εκδόσεις Α. Σάκκουλας, Αθήνα 2005, σελ. ΧΧ + 420 (στη σειρά «Πραγματείες Αστικού Δικαίου»).
-
Η συγγένεια (Θεμελίωση, Καταχώριση, Προστασία) Μονογραφία, 2010, σ.1- 314.
-
Άρθρα/Συμβολές:
-
Αποζημίωση δικαστικού λειτουργού λόγω μη προαγωγής του (σχόλιο σε δικαστική απόφαση) ΝοΒ 1984, σ. 106-111.
-
Ερμηνεία άρθρων 1183-1188 ΑΚ (Οίκηση)
-
Ερμηνεία άρθρων 1463-1464 ΑΚ (Συγγένεια)
-
Ερμηνεία άρθρων 1563-1564 ΑΚ (Επιγενόμενος Γάμος) Τα 3, 4, 5 στο συλλογικό έργο Γεωργιάδη-Σταθόπουλου ΑΚ Ερμηνεία κατ’ άρθρο - Τόμος VI σ. 188-202, τόμος VII σ. 499-536, τόμος VII σ. 590-594 αντίστοιχα.
-
Συγκατάθεση σε τεχνητή γονιμοποίηση-άρθρο (ΚριτΕ 1994 τ. 2, σ. 115-127).
-
Monetary compensation for pain and suffering to the mentally handicapped- σχολιασμός απόφασης στην European Review of Private Law 1996, σ. 248-261.
-
Συνεργασία με την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larousse- Brittanica και την Εκδοτική Αθηνών, σε διάφορα λήμματα.
-
Χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, πνευματικά ανάπηρου ατόμου (ΚριτΕ 1997 τ. 1 σ. 263-291).
-
Wiederverkaufsrecht (Το δικαίωμα επαναπω-λήσεως) στα γερμανικά. Σχολιασμός της αποφάσεως BGH 11.12.1998 European Review of Private Law, Vol. 9/ 4 (2001) σ. 656-663.
-
Η διασυνοριακή εκτέλεση αποφάσεων επικοινωνίας γονέων-τέκνων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβληματισμοί (τ. τ. Κουμάντου σ. 885-907 και ΕλλΔικ 43 (2002) σ. 995-1006).
-
Εκούσια αναγνώριση εκτός γάμου τέκνων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κατά τον ν. 3089/2002 (τ.τ. Μπέη και ΚριτΕ 2002 τ. 2 σ. 151-163.
-
Gesetzeswidrig Entgangener Gewinn («Παράνομο διαφυγόν κέρδος) στα γερμανικά. Σχόλιο σε απόφαση του Cour de Cassation français 24.12.2002, European Rewiew of Private Law 2004/4 σ. 533-542.
-
Σκέψεις για θέματα «παράνομου» διαφυγόντος κέρδους στον τ.τ. Απόστολου Γεωργιάδη, σ. 651-662.
-
«Η θεμελίωση της μητρότητας στην τεχνητή γονιμοποίηση» Νομική Επιθεώρηση ιη΄ 32 (2005) σ. 23-30.
-
Ιατρικό απόρρητο, ιατρικό Αρχείο, προσωπικά δεδομένα υγείας στα Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, αρ. 1. Ο νέος Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (σε συνεργασία με τον Καθηγητή Θ. Παπαχρίστου).
-
Χρησικτησία επί ακινήτων παραμεθορίων περιοχών (τ.τ. Σταθόπουλου).
-
Πειραματισμός στον άνθρωπο-Κλινικές δοκιμές. Μια πρώτη προσέγγιση (υπό έκδοση τ.τ. Γέμτου).
-
Πειραματισμός στον άνθρωπο -νομοθετικό πλαίσιο και προβλήματα. (στον τ.τ. Καλλιμόπουλου).
-
Medical assisted reproduction in Greek Law, στην Revue hellenique du droit international, 2008 σ. 521-531 (στα αγγλικά).
-
Erlöschen des Amtes der Testamentsvollstreckers nach dem griechischen bürgerlichen Recht στον τιμητικό τόμο Harm-Peter Westermann, 2007, σ. 553-561 (στα γερμανικά).
-
Εκτελεστής διαθήκης στον Αστικό Κώδικα-Ειδικά θέματα. Digesta 2007, (Γ-Δ) σ. 159-173.
-
Αστικός Κώδικας Γεωργιάδη-Σταθόπουλου τόμος VII2 2007. ΄Αρθρα 1473-1474 (επιγενόμενος γάμος σ. 841-850).
-
Αστικός Κώδικας Γεωργιάδη-Σταθόπουλου τόμος VII2 2007, Άρθρα 1461-1462 (Συγγένεια) σ. 673-698.
-
Αστικός Κώδικας Γεωργιάδη-Σταθόπουλου τόμος VII2 2007. Εισαγωγή άρθρων 1455-1460 (μέρη Ι και ΙΙ σ. 529-537).
-
Θεμελίωση της συγγένειας στην τεχνητή γονιμοποίηση (στον τ.τ. Ανδρουλιδάκη-Δημητριάδου).
-
Ανωνυμία του δότη γεννητικού υλικού στον τόμο: Η διεθνής Επιτροπή προσωπικής καταστάσεως και ο οικογενειακός βίος 2010, σ. 73-83 (σε συνεργασία με τον Καθηγητή Θ. Παπαχρίστου).
-
Αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα. Δωρηθέντα, κληρονομηθέντα και κληροδοτηθέντα στους συζύγους· Αύξηση αξίας, εισόδημα και αντάλλαγμα από αυτά, στον τόμο: Το οικογενειακό δίκαιο στον 21ο αιώνα, 2012, σ. 53-66.
-
Σκέψεις για τον ν. 3500/2006 (ενδοοικογενειακή βία). Τα προστατευόμενα πρόσωπα και ο σκοπός του νόμου, ΝοΒ 2012, 233-244 = τ.τ. Σπυριδάκη.
-
Η σύμβαση θαλάσσιας περιήγησης (κρουαζιέρα), στον τόμο: η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διάσταση του Τουρισμού, 2012, σ. 192-209.
-
Η αδυναμία προς τεκνοποιία ως προϋπόθεση ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σε συνεργασία με τον Καθηγητή Θ. Παπαχρίστου), στον τόμο «10 χρόνια νόμος για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή», 2012.
-
Entwicklungsphasen des griechischen Zivilrechts bis zur Einführung des griechischen BGBs (υπό έκδοση) σε συλλογικό τόμο από το Max-Plank Institut Φρανκφούρτης = τ.τ. Stürner
-
Σύμβαση μίσθωσης ξενοδοχείου και σύμβαση διαχείρισης ξενοδοχείου (management), στον τόμο «Σύγχρονα νομικά και αναπτυξιακά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού» (επιμ.Κουτσουράδη), 2012.
-
Απόκτηση ακινήτων παραμεθορίων περιοχών με χρησικτησία (γνμδ.), ΝοΒ 2013, 1399.
-
Η νέα ρύθμιση για την διακοπή της παραγραφής με την έγερση της αγωγής. Μία πρώτη προσέγγιση των προβλημάτων, ΕΠολΔ 2013, 441 = τ.τ. Δωρή (υπό δημοσίευση).
-
Σχόλιο στην απόφαση του ΕΔΔΑ Ahrens κατά Γερμανίας, ΕφΔΔ 2012-2013, 53 Δικαιώματα βιολογικού πατέρα.
-
Σχόλιο στην Γνμδ ΝΣΚ 261/2010, Απόκτηση τέκνου από άγαμο άνδρα, ΕφΑΔ 2010, 1205.
-
Σχόλιο στην ΑΠ 51/2008, ΕΠολΔ 2008, 532. Διαζύγιο λόγω μακροχρονίου διάστασης.
-
Η έννοια της ιατρικής ομάδας στο συλλογικό έργο «Ιατρική ευθύνη και βιοηθική», 2014 (υπό δημοσίευση) = τ.τ. Ι. Καράκωστα.
-
Αναστολή και διακοπή της παραγραφής.
-
Παραμύθι: «Χωρίζουν οι γονείς μου» με τον Θ. Παπαχρίστου, 2014.
-
Κλινικές μελέτες στο συλλογικό τόμο «Ιατρική ευθύνη και βιοηθική», 2013, 163.
-
Η ιδιόγραφη διαθήκη στο στόχαστρο, ΝοΒ 2014, 229.
-
Η αναζήτηση της βιολογικής ταυτότητας, ΕφΑΔ 2013, 703 = τ.τ. Βρέλλη.
-
Ανατροπή ή εξαφάνιση απόφασης εκούσιας δικαιοδοσίας, ΧρΙΔ 2013, 549.
-
Προοπτικές και προκλήσεις του οικογενειακού δικαίου, Συνέδριο ΕΝΑΣ 2013 (υπό δημοσίευση).
-
Die Umsetzung der Verbraucherrichtlinie aus der Sicht der griechischen Rechtsordnung, υπό έκδοση σε συλλογικό τόμο.
-
Θεμελίωση της συγγένειας επί εφαρμογών μεθόδων τεχνητής γονιμοποίησης, στον τόμο «Σύγχρονες τάσεις του οικογενειακού δικαίου», Εταιρία Δικαστικών Μελετών, 2013, 8 επ.
-
Εθνική εισήγηση οικογενειακού δικαίου στο «Διεθνές Συνέδριο της Εταιρίας Συγκριτικού Δικαίου», Βιέννη, Ιούλιος 2014 (υπό δημοσίευση).
-
-
Elisavet Symeonidou – Kastanidou, Professor (AUTh)
Η Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου είναι καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Είναι Πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής και υπεύθυνη για τον συντονισμό του Δικτύου του ΑΠΘ «Σύγχρονη Ιατρική Πράξη, Βιοϊατρική και Δίκαιο». Διευθύντρια του περιοδικού Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των περιοδικών “European Criminal Law Review” (www.euclr.eu), Υπεράσπιση (1991 – 2000), Ποινική Δικαιοσύνη και Βιοηθικά. Συνδιευθύνει τις σειρές «Δημοσιεύματα ιατρικού δικαίου και βιοηθικής», «Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι» και «Ιατρική Πράξη, Βιοϊατρική και Δίκαιο».
Είναι μέλος της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, της Ένωσης Ευρωπαίων Νομικών, της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της European Society of Human Reproduction, του European Law Institute και της ευρωπαϊκής ομάδας εργασίας "European Criminal Policy Initiative».
Διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και πρόεδρος της επιτροπής από τον Ιούλιο του 2011 και συμμετείχε στα Ανώτατα Δικαστήρια των άρθρων 88 και 99 Συντ., καθώς και στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 91 παρ. 2 Συντ.
Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε περισσότερα από 180 εθνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συγγράψει μόνη ή σε συνεργασία με άλλους 31 βιβλία (τρία από αυτά στα αγγλικά και ένα στα αγγλικά και τα γερμανικά) και περισσότερες από 250 μελέτες δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και συλλογικούς τόμους . -
Vasileios Tarlatzis, Professor (AUTh)
Third content -
Katerina Fountedaki, Professor (AUTh)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΟΥΝΤΕΔΑΚΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (Ιούνιος 2015)
Α. Βιογραφικά στοιχεία
1. Σπουδές.
Αποφοίτησα από το Λύκειο του Πειραματικού Σχολείου του Παν/μίου Θεσσαλονίκης με βαθμό 20/20 «άριστα» και εισάχθηκα στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ ως πρώτη επιτυχούσα στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τον Ιούνιο του 1989 πήρα το πτυχίο του Τμήματος Νομικής της Σχολής ΝΟΕ του ΑΠΘ με βαθμό «άριστα» (9,9/10), πρώτη σε βαθμολογία.
Στη συνέχεια παρακολούθησα το Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νομικής της ίδιας Σχολής, στον Τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου. Επέλεξα ως κύριο μάθημα το Αστικό Δίκαιο και αποφοίτησα το Δεκέμβριο του 1991 με το βαθμό άριστα 10.
Από τον Οκτώβριο του 1989 ως τον Ιούνιο του 1993 εκπόνησα στο ίδιο Τμήμα, με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη και λοιπά μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής τον Ομότιμο Καθηγητή Ι. Δεληγιάννη και τον Καθηγητή Ν. Νίκα, τη διδακτορική μου διατριβή με θέμα «Η ελαττωματική υιοθεσία». Υποστήριξα τη διατριβή μου στις 11.6.1993 βαθμολογήθηκα ομόφωνα με «άριστα».
Γνωρίζω άριστα Γαλλικά (Sorbonne II, 1984), αγγλικά (Cambridge
Proficiency, 1986, Michigan Proficiency 1986) και πολύ καλά γερμανικά (Mittelstufe, 1991) και ισπανικά (Suficiencia, 1989.
Για να κατεβάσετε το πλήρες βιογραφικό κάντε click εδώ.
-
Vasiliki Anastasiadou, Professor (AUTh)
Third content -
Konstantinos Gogos, Associate professor (AUTh)
Κωνσταντίνος Ε. Γώγος
Ο Κωνσταντίνος Ε. Γώγος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969 και αποφοίτησε από το Λύκειο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 1987. Παρακολούθησε τις βασικές νομικές σπουδές στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. από το οποίο και έλαβε το πτυχίο Νομικής το 1991. Ως φοιτητής συμμετείχε στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκή Νομική Πράξη – Erasmus, στο πλαίσιο του οποίου σπούδασε τρία εξάμηνα στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου. Tον Σεπτέμβριο 1994 έλαβε από το Πανεπιστήμιο του Αννοβέρου τον μεταπτυχιακό τίτλο Magister Legum Europae.
Διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης υπό την εποπτεία του καθηγητή E. Schmidt-Aßmann με υποτροφία του Γερμανικού Ιδρύματος Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) (Απρίλιος 1992- Ιούνιος 1996). Προφορική δοκιμασία (rigorosum) τον Ιούνιο 1996 και αναγόρευση σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Το θέμα της διατριβής είναι «Verselbständigte Verwaltungseinheiten als Adressaten staatlicher Sonderbindungen. Eine rechtsvergleichende Untersuchung am Beispiel der Grundrechte», το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά «Ανεξάρτητες διοικητικές μονάδες ως αποδέκτες ιδιαίτερων κρατικών δεσμεύσεων. Μια συγκριτική έρευνα με παράδειγμα τα συνταγματικά δικαιώματα». Το έργο δημοσιεύθηκε το 1997 από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Duncker und Humblot στη σειρά „Schriften zum öffentlichen Recht“.
Εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Μάιο 2001 με γνωστικό αντικείμενο το Διοικητικό Δίκαιο. Ακολούθησε η εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του ιδίου Τμήματος και στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο τον Νοέμβριο 2006. Μονιμοποιήθηκε στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή με την πρυτανική πράξη 33155/18-4-2011 (ΦΕΚ Γ΄ 299/12-5-2011). Τέλος, εκλογή τον Ιανουάριο 2013 στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. [ΦΕΚ διορισμού Γ΄ 325/15-3-2013].
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 1994. Διετέλεσε επί πενταετία (1997-2002) επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), ενώ από τον Ιανουάριο 2002 μέχρι τον Αύγουστο 2004 παρείχε υπηρεσίες στο ΚΔΕΟΔ με κύριο αντικείμενο την επιμέλεια του συλλογικού έργου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Β. Σκουρή «Ερμηνεία Συνθηκών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Στο διάστημα 2000-2005 συμμετείχε ως νομικός εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά προγράμματα στην Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.
Αντιπρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Α.Π.Θ. Τη διετία 2013-2015 διετέλεσε μέλος της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής.
Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Φύση 2000» στο ΥΠΕΚΑ (2010-2013), της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης (υπό τον Πρόεδρο ΣτΕ κ. Κ. Μενουδάκο, 2010), και του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (2009).
Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του γερμανικού επιστημονικού περιοδικού EurUP (Zeitschrift für Europäisches Umweltrecht und Politik), της επιστημονικής εταιρείας «Νόμος και Φύση», και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιστημονικής Εταιρίας Δικαίου της Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Γενικός Γραμματέας μεταξύ 2010-2014).
Επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (Μάρτιος-Μάιος 2011) με υποτροφία του DAAD. Από τον Αύγουστο 2013 συμμετέχει ως επισκέπτης καθηγητής στο Summer Law School του Ομοσπονδιακού Βαλτικού Πανεπιστημίου (KBFU) του Καλίνινγκραντ (Ρωσική Ομοσπονδία).
Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται, πέραν της διδακτορικής διατριβής, τέσσερις μονογραφίες καθώς και πάνω από 45 δημοσιευμένες μελέτες σε θέματα διοικητικού, διοικητικού δικονομικού, ενωσιακού και περιβαλλοντικού δικαίου, όπως και δικαίου της χωροταξίας και της πολεοδομίας. Συμμετείχε στην επιμέλεια τριών συλλογικών έργων.
-
Kalliopi Kipouridou, PhD, Lawyer
Καλλιόπη Κηπουρίδου, Δ.Ν.-Δικηγόρος
Η Καλλιόπη Κηπουρίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στον Κλάδο Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας Νομικών Επιστημών. Η εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Από το έτος 2002 είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης διορισμένη στο Εφετείο και από το έτος 2013 είναι μέλος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής. Παράλληλα, διδάσκει στα πλαίσια προγράμματος επιμόρφωσης αστυνομικών αναφορικά με θέματα εξαρτήσεων που διοργανώνει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. (2014), έχει διδάξει στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας-Παράρτημα Καστοριάς (ακαδημαϊκό έτος 2012-2013), σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (2007, 2010, 2012, 2013), στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης (2009).
Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2012 και 2012-2013 έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Σχολών Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με τίτλο «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις : Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση». Από τον Ιανουάριο του 2014 πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την ¨Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro¨ στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.
Έχει συγγράψει μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά και σε συλλογικά έργα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.
-
Nikolaos Koumoutzis, Assistant professor (UNic), Lawyer
Ο Νίκος Κουμουτζής γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, μεταπτυχιακού τίτλου (DEA) του Πανεπιστημίου Bordeaux I, με ειδίκευση στο Ιδιωτικό Δίκαιο, διδακτορικού τίτλου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (για τη διατριβή με θέμα: «Η γονική μέριμνα του γεννημένου χωρίς γάμο παιδιού και το δικαίωμα οικογενειακής ζωής του πατέρα» – βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2011). Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνoνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οικογενειακό δίκαιο, ιδίως το δίκαιο της ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, το δίκαιο του αδικαιολόγητου πλουτισμού, το δίκαιο των αδικοπραξιών.
Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων, του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, και συνεργάτης του περιοδικού «Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου». Yπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου διδάσκει Ελληνικό Αστικό Δίκαιο.
Μιλά Ελληνικά (μητρική γλώσσα), Γαλλικά, Αγγλικά και μπορεί να διαβάζει Γερμανικά.
-
Georgios Balias, Assistant professor (HUA)
Third content -
Ioannis Ntanos, General surgeon
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1977.
Το 1996 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ιατρική Σχολή του Ovidius University στην Κωνστάντσα, Ρουμανία. Αποφοίτησα τον Οκτώβριο του 2002 με βαθμό άριστα 9,18/10. και τον Ιούλιο του 2003 απέκτησα άδεια ασκήσεως του Ιατρικού Επαγγέλματος στην Ελλάδα.Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία και το 2005 διορίστηκα στο 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στη Θεσσαλονίκη σαν ειδικευόμενος ιατρός Γενικής Χειρουργικής.Ολοκλήρωσα τα 6 χρόνια της ειδίκευσής μου και μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις ειδίκευσης απέκτησα τον τίτλο ειδικού Γενικής Χειρουργικής τον Σεπτέμβριο του 2011.
Κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με την Φροντίδα του Τραύματος, την Επείγουσα Ιατρική Φροντίδα και την Χειρουργική Μαστού.
Συμμετείχα σε πολλά σχετικά συνέδρια και εκπαιδευτικές δράσεις τόσο σαν σύνεδρος όσο και για την παρουσίαση εργασιών και διαλέξεων.
Για πολλά χρόνια ήμουν μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Επούλωσης Τραυμάτων και Ελκών και του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων, ενώ δίδαξα και στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ (πάνω απο 200 ώρες το διάστημα 2011-2013).
Πραγματοποίησα τρίμηνη εξειδίκευση στην Ογκοπλαστική Χειρουργική Μαστού στο Ινστιτούτο Gustav–Russy στο Παρίσι, Γαλλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ανέπτυξα ενδιαφέρον για τη Βιοηθική και την Φιλοσοφία της Ιατρικής.
Ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ιατρική Ηθική και Νομική του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης Μaster of Arts in Health Care Ethics and Law. Συνεργάστηκα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ (2011-2013).Ενδιαφέρομαι ιδιαιτερα για θέματα του τέλους της ζωής, της ιατρικής εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα.
Από το 2013 ζω και εργάζομαι στην Αγγλία ως χειρουργός μαστού.
-
Triantafillia Papadopoulou, Associate professor (Faculty of Law, AUTh)
Η Λίνα Παπαδοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτισμού. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ (1993), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο Τρεβήρων Γερμανίας (1994) και Πολιτικής Θεωρίας στο London School of Economics (1999), και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Ανοβέρου (θέμα «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα: Ερμηνεία και διάπλαση του άρθρου 191 ΣυνθΕΚ»). Υπήρξε υπότροφος της Friedrich-Ebert-Stiftung (1996-98) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Marie Curie) στο LSE (1999-2001) και το ΑΠΘ. (2001-02).
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν κυρίως σε θέματα ελληνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου (ιδίως, δημοκρατία και κόμματα, σχέση εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου), θεμελιωδών δικαιωμάτων (ιδίως, ισότητα και απαγόρευση αρνητικών διακρίσεων), θρησκείας και δικαίου (ιδίως θρησκευτικής ελευθερίας), βιοηθικής και δικαιωμάτων (ιδίως, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ευθανασία).
Είναι μέλος του διεπιστημονικού - διατμηματικού δικτύου έρευνας του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις – Δίκαιο - Βιοηθική» , μέλος της ερευνητικής ομάδας του έργου “(Ιn)fertile citizens: On the concepts, practices, politics and technologies of assisted reproduction in Greece. An Interdisciplinary and comparative approach”, συντονίστρια: Βενετία Καντσά (Αν Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Είναι μέλος του διεπιστημονικού - διατμηματικού δικτύου έρευνας του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις – Δίκαιο - Βιοηθική» , μέλος της ερευνητικής ομάδας του έργου “(Ιn)fertile citizens: On the concepts, practices, politics and technologies of assisted reproduction in Greece. An Interdisciplinary and comparative approach”, συντονίστρια: Βενετία Καντσά (Αν Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
-
Eleni Rethimiotaki, Assistant professor (UoA)
Η Ελένη Ρεθυμιωτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (D.E.A.) στο Πανεπιστήμιο Pantéon-Assas (Paris II) όπου εκπόνησε και τη διδακτορική διατριβή της με θέμα: «Από την ιατρική δεοντολογία στην βιοηθική. Μια μελέτη της Κοινωνιολογίας του δικαίου», η οποία έλαβε τιμητική διάκριση. Είναι δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ.Α. Κατά την περίοδο 1997-2005 εργάστηκε ως έμμισθη δικηγόρος σε τραπεζική, ασφαλιστική εταιρία με ειδίκευση στην ασφάλιση των εμπορικών πιστώσεων των μεγάλων επιχειρήσεων από το κίνδυνο της αφερεγγυότητας πελατών τους. Το 2005 εξελέγη Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και από το 2012 είναι επίκουρη καθηγήτρια. Το 2015 διορίστηκε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας και καλή γνώση της Γερμανικής.
Ασχολείται με την βιοϊατρική ως πεδίο κοινωνικών σχέσεων που ρυθμίζεται μέσω της διαπλοκής κανόνων, διαδικασιών και θεσμών του κρατικού δικαίου με κοινωνικά συστήματα αυτορρύθμισης. Επίσης μελέτησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως νέα μορφή συνδυασμού του δικαίου με την πολιτική και πολύπλοκης σχέσης μεταξύ πολλαπλών εννόμων τάξεων. Πρόσφατα εξέτασε τις σύγχρονες τάσεις εξέλιξης του οικογενειακού δικαίου, σε συνάρτηση με τις κοινωνικές αλλαγές των οικογενειακών θεσμών και συγγενικών συστημάτων. Οι κυριότερες δημοσιεύσεις της είναι:
-
Ρύθμιση ή αυτορρύθμιση; Το παράδειγμα της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Αθήνα-Κομοτηνή, Αντ. Ν. Σάκκουλας, 2003.
-
Πηγές του δικαίου και νομικός πλουραλισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2012,
-
Οικογένεια και δίκαιο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: Τάσεις εξατομίκευσης και συμβατικοποίησης, Γ΄ Συνέδριο Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρίας, Ελληνική κοινωνία 1975-2010, ανακατατάξεις, προκλήσεις, Αθήνα, 3-5 Νοεμβρίου 2011.
-
European Public Sphere and Digital Political Communication: Facebook as a medium of political expression and participation, 4th International Conference on Information Law & Ethics, Bottis, M./ Alexandropoulou, E. (eds), Values and Freedoms in Modern Information Law and Ethics, 2012. –
-
Η ρύθμιση της βιοϊατρικής και το μετανεωτερικό παράδειγμα της σχέσης του δικαίου με την ηθική, σε : Στ.Τσινόρεμα/ Κ.Λούη (επιμ),Θέματα Βιοηθικής. Η Ζωή, η Κοινωνία και η Φύση μπροστά στις προκλήσεις των Βιοεπιστημών, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2013, σ. 171-192.
-
Η βιοηθική ως μοντέλο ρύθμισης και ελέγχου της βιοϊατρικής στην Ελλάδα: απολογισμός και μελλοντικές προκλήσεις, σε: Κανελλοπούλου- Μπότη, Μ./ Παναγοπούλου-Κουτνατζή, Φ. (επιμ.), Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική, Σύγχρονες Προσεγγίσεις και προοπτικές του μέλλοντος, Πρακτικά Διεπιστημονικού Συνεδρίου, Μάρτιος 2013, Αθήνα, Broken Hill Partners Ltd, 2014, σ. 295-317.
-
Ομόφυλα ζευγάρια και Ιατρικά Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: σεξουαλική ελευθερία, οικογενειακή ζωή και γονεϊκή σχέση, σε: Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή & εναλλακτικά οικογενειακά σχήματα, Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, Εφ./ Γεωργόπουλος, Γ./ Καλαϊτζή, Αν. & άλλοι, Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, τ. 18, Αθήνα- Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2014, σ. 147-180.
-
-
Harisios Skourtis, Associate professor (AUTh)
Third content -
Christos Sigkounis, PhD, Lawyer
Γεννήθηκε στην Αθήνα κι αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης. Εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον Τομέα Ποινικών κι Εγκληματολογικών Επιστημών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: "Η ευθανασία ως πρόβλημα του ποινικού δικαίου".
Υπήρξε δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας και καλή γνώση της Γερμανικής.
-
Nikolaos Taskos, Doctor, Emeritus professor (School of Medicine, AUTh)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Όνομα Νίκος Α.Τάσκος
Ημερομηνία και Φεβρουάριος 1945
Τόπος γέννησης Θεσσαλονίκη Ελλάς
Εκπαίδευση 1970 πτυχίο Ιατρικής ΑΠΘ
1978-1981 Υπότροφος ερευνητής στη Νευροπαθολογία
Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνιας ΗΠΑ (18μήνες)
1993-1994 Επισκέπτης Καθηγητής στη Νευροπαθολογία
Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνιας ΗΠΑ (6μήνες)
Άδειες και πιστοποιητικά
1970 πτυχίο Ιατρικής ΑΠΘ
1978 Ειδικότητα Νευρολογίας και Ψυχιατρικής
1982 Διδακτορικό Δίπλωμα Ιατρική ΑΠΘ
Νοσοκομειακές Θέσεις
1978-1987 Πανεπιστημιακός βοηθός και Λέκτορας
1987-1997 Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας
1997-2006 Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας
2006-2012 Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής
Β΄Νευρολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ
Σύμβουλος Νευρολόγος Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
Μέλος Επαγγελματικών Εταιρειών
Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία
Μέλος του Ερευνητικού Δικτύου του ΑΠΘ. Ιατρική Πράξη Βιοϊατρική και Δίκαιο
Μέλος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής
Συγγραφή 230 επιστημονικών εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή και Ελληνικά περιοδικά
Παρουσίαση μεγάλου αριθμού διαλέξεων για τρείς δεκαετίες,σε επιστημονικά συνέδρια,
νοσοκομειακές και κοινωνικές εκδηλώσεις,για τις ιδιαίτερες διαταραχές της συνείδησης.
-
Stefanos Topalis, Lawyer
Third content -
Theodoros Trokanas, Lecturer (EUC), Lawyer
Ο Θεόδωρος Τροκάνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ. Έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα «Ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία της ανθρωπότητας» με κατεύθυνση το ιδιωτικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας με έδρα τη Ντιζόν της Γαλλίας. Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτορας του αστικού δικαίου από το Τμήμα Νομικής ΑΠΘ.
Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2002.
Την περίοδο 2004-2007 διετέλεσε ειδικός συνεργάτης του Τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ. Μεταξύ 2007 και 2013 δίδαξε πλήθος νομικών μαθημάτων σε δημόσια ΙΕΚ του Νομού Θεσσαλονίκης. Από το 2011 ως το 2013 ανέλαβε ως ειδικός επιστήμονας αυτοδύναμα τη διδασκαλία μαθημάτων αστικού δικαίου στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης προσκληθεί επανειλημμένα να συμμετάσχει στη διδασκαλία των μαθημάτων του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: Δικαιική ρύθμιση και βιοηθική διάσταση» των Σχολών Ιατρικής και Οδοντιατρικής και των Τμημάτων Νομικής και Θεολογίας του ΑΠΘ. Σήμερα κατέχει τη θέση του Λέκτορα Αστικού Δικαίου στο Tμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου διδάσκει Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, Οικογενειακό Δίκαιο, Κληρονομικό Δίκαιο και Ιατρικό Δίκαιο.
Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Ανθρώπινη αναπαραγωγή: η ιδιωτική αυτονομία και τα όριά της», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Σάκκουλα το 2011, έχει συμμετάσχει με μελέτες σε συλλογικούς τόμους και έχει γράψει συμβολές για υπομνηματιστικά έργα του αστικού δικαίου.
Είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων, της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου και του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής και επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού «Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική».
Έχει άριστη γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας και καλή γνώση της γερμανικής και της ισπανικής γλώσσας.
-
Christos Tsironis, Assistant professor (AUTh)
Ο Χρήστος Τσιρώνης είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής (τμήμα Θεολογίας) και της Φιλοσοφικής σχολής (τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του επικεντρώθηκαν σε ζητήματα θεολογίας, ηθικής και κοινωνικής θεωρίας. Έλαβε μακρόχρονη κατάρτιση ως Εκπαιδευτής Νέων στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εργάστηκε ως σύμβουλος νέων, επιμορφωτής εκπαιδευτικών και ως κοινωνικός ερευνητής. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί οδηγούς εκπαίδευσης και κατάρτισης νέων (Intercultural Learning L. Da V., Compass CoE ελληνική έκδοση\ ΑΤΕΝΙ-ΖΩ Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης για την Παράνομη Διακίνηση και Εμπορία Ανθρώπων) και έχει οργανώσει και συμμετάσχει για πολλά χρόνια σε εθνικά και διεθνή προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης νέων. Είναι μέλος επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ασχολείται ενεργά με την ανάλυση και αντιμετώπιση ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Έχει εκλεγεί επίκουρος καθηγητής στο Α.Π.Θ. (2014) με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνική Θεωρία του σύγχρονου πολιτισμού». Μια επιλογή από τις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνει:
Βιβλία
1 Κοινωνικός Αποκλεισμός και Εκπαίδευση στην Ύστερη Νεωτερικότητα, Θεσσαλονίκη: Βάνιας, (2003)
2. Παγκοσμιοποίηση και τοπικές κοινότητες. Συμβολή στην κοινωνική ηθική και το κοινοτικό έργο, Θεσσαλονίκη: Βάνιας (2007)
3. Ο καταναλωτισμός στη σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία: τομές στο έργο του Z. Bauman,Θεσσαλονίκη: Μπαρμπουνάκης, 2013
4. Άνθρωπος και Κοινωνία: Συμβολή στο διάλογο Θεολογίας και Κοινωνικής Θεωρίας, Θεσσαλονίκη: Βάνιας, 2013
5. ΑΤΕΝΙ-ΖΩ Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης για την Παράνομη Διακίνηση και Εμπορία Ανθρώπων, KEPAD- KMOP, 2014
Κεφάλαια σε βιβλία
- Petrou I. (Ed.), Ch, Tsironis et al., Module on Intercultural Dialogue in Local Communities, Thessaloniki: Leonardo daVinci, 2008, p.178. [In English, German, Greek, and French]
- Petrou I. (Ed.), Ch, Tsironis, Training Guide on Intercultural Dialogue in Local Communities, Thessaloniki: Leonardo daVinci, 2008, p.62. [In English, German, Greek, and French]
Επιλογή άρθρων
-
"Concept-centric or method-centric research? On paradigm war in the inter-disciplinary study/ research of religion", in: L. Berzano (Ed.) Annual Review of the Sociology of Religion, Vol. 3, 2012, σελ. 57- 80.
-
«Η ‘συνθετική ζωή’ και η ζωή ως σύνθεση: Ηθικές και κοινωνικές προκλήσεις της συνθετικής βιολογίας», στο: Όμιλος μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, Συνθετική ζωή, Βιοηθική και Δίκαιο, Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Σάκκουλας, 2011, σελ. 15- 48
-
«Παγκοσμιοποίηση: εννοιολογική αμφισημία και κοινωνική αμφιταλάντευση. Οι κοινωνικές προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές Εκκλησίες», στο: Π. Καλαιτζίδης (Επ.), Βιβλική Θεολογία της Απελευθέρωσης, Πατερική Θεολογία και αμφισημίες της Νεωτερικότητας, Αθήνα: Ίνδικτος, 2012, σελ. 169-194.
-
«Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Σταυροδρόμια και λαβύρινθοι». Πρόλογος στην ελληνική έκδοση του βιβλίου: M. Nussbaum, Όχι για το Κέρδος. Οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες προάγουν τη δημοκρατία, Αθήνα: Κριτική, 2013, σελ. 9-23.
-
«Θάνατος – Εξουσία- Κατανάλωση. Ηθικοί στοχασμοί στο έργο: Ο Αρχιμάστορας Σόλνες (Ε. Ίψεν)», στο: Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής, τ.14 \2004, σελ.269-279
-
-
Andreas Hatzikiriakos, Professor (AUTh)
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος εισήχθη στην Οδοντιατρική Σχολή το 1965-66, υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ και απεφοίτησε το έτος 1971.
Από τον Σεπτέμβριο του 1972 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1975, προσέφερε τις υπηρεσίες του ως άμισθος βοηθός με πλήρες ωράριο στο εργαστήριο της Ακίνητης Προσθετικής υπό τον Καθηγητή Στ. Σταμούλη και τον Μάρτιο του 1975 διορίστηκε βοηθός στο εργαστήριο. Το έτος 1982 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή και διορίστηκε στην βαθμίδα του λέκτορα το 1983.
Τον Ιανουάριο του 1988 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής τον Δεκέμβριο του 2000 Αναπληρωτής και τον Ιούνιο 2008 Καθηγητής στο Εργαστήριο της Ακίνητης Προσθετικής και Προσθετικής Εμφυτευματολογίας.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Κατά την πολύχρονη θητεία του στην ακαδημαική κοινότητα, συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια ως ομιλητής και συνέγραψε επιστημονικές μονογραφίες και διδακτικές σημειώσεις για φοιτητές, και βιβλία για σπουδαστές των σχολών Οδοντοτεχνικής.
Τον Αύγουστο του 1984 αναχώρησε στη Σουηδία με εκπαιδευτική άδεια 12 μηνών που του χορήγησε το Α.Π.Θ., και παρέμεινε στην Οδοντιατρική Σχολή του KAROLINSKA INSTITUTET Στοκχόλμης όπου εργάστηκε με πλήρες ωράριο ως εσωτερικός βοηθός στα τμήματα της Προσθετικής και της Φυσιολογίας του στόματος, κατά το διάστημα από 10-8-1984 έως 10-7-1985
Συμμετείχε επίσης σε πολλές εξεταστικές επιτροπές, καθώς και στην διοργάνωση πολλών πανελληνίων ,τοπικών αλλά και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και υπήρξε επιβλέπων καθηγητής σε διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές εργασίες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και .σήμερα είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιριών.
ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΚΤΟΡΑ
Ανακοινώσεις 7, Δημοσιεύσεις 11 ( 10 ανασκοπήσεις-πρακτικά θέματα,
1 ερευνητική κλινική μελέτη)
Εργαστηριακό εγχειρίδιο για οδοντοτεχνίτες.
ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ.
Ανακοινώσεις 30, Δημοσιεύσεις 29 ( Ερευνητικές ,κλινικές μελέτες 8, ανασκοπήσεις
πρακτικά θέματα 20, Ερευνητική μονογραφία 1, )
ΣΤΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
Ανακοινώσεις 31, Δημοσιεύσεις 22.
Ερευνητικές ,κλινικές μελέτες 10 (6 σε ξένα περιοδικά), Πρακτικά θέματα –ανασκοπήσεις 12 ( 2 σε ξένα περιοδικά).
Διδακτικές σημειώσεις 2,( εργαστηριακές , κλινικές)
Κεφάλαιο σε Ελληνικό επιστημονικό σύγγραμμα 1 .
Επιστημονικό διδακτικό σύγγραμμα 216 σελίδων και 222 εγχρώμων φωτογραφιών .,
-
Konstantinos Chatzikostas, Lecturer (AUTh), Lawyer
Ο Κωνσταντίνος Χατζηκώστας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1974. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. το 1995 και την ίδια χρονιά εγγράφηκε ως υποψή-φιος διδάκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Johann Wolfgang Goethe της Φραγκφούρτης με επιβλέποντα τον καθηγητή Ulfrid Neumann. Το 2000 υποστήριξε προφορικά τη διδακτορική του διατριβή και αναγορεύτηκε ομόφωνα διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης.
Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Die Disponibilität des Rechtsgutes Leben in ihrer Bedeutung für die Probleme von Suizid und Euthanasie” («Η δυνατότητα διάθεσης του εννόμου αγαθού της ζωής, όσον αφορά ειδικότερα τα ζητήματα της αυτοκτονίας και της ευθανασίας») δημοσιεύθηκε το 2001 με οικονομική ενίσχυση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στον εκδοτικό οίκο PETER LANG.
Από το 2005 έως το 2010 εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στον Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσσαλονίκης, συμμε-τέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων του ουσιαστικού ποινικού δικαίου και στην οργάνωση φοιτητικών σεμιναρίων. Από τον Ιανουάριο του 2014 εργάζεται ως λέκτο-ρας του ουσιαστικού ποινικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσσαλονίκης.
Εργάζεται ως δικηγόρος, διορισμένος στο Εφετείο Θεσσαλονίκης.
Γνωρίζει άριστα τη γερμανική και την αγγλική γλώσσα και καλά τη γαλλική.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο συγκριτικό ποινικό δίκαιο, στην καταπολέμηση της διαφθοράς με τα μέσα του ποινικού δικαίου και στο ιατρικό ποινικό δίκαιο.
Στα έργα του περιλαμβάνονται:
1. “Die Disponibilität des Rechtsgutes Leben in ihrer Bedeutung für die Probleme von Suizid und Euthanasie”, Peter Lang Verlag, 2001.
2. Προσβολές της τιμής από δικαιολογημένο ενδιαφέρον. Μια συμβολή στην ερμη-νεία του άρθρου 367 ΠΚ με κύριο παράδειγμα τις προσβολές της τιμής από τα ΜΜΕ, Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2005.
3. Η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, Νομική Βιβλιοθήκη, 2010.
-
Maria Milapidou, PhD, Lawyer
Μαρία Μηλαπίδου
Γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με «Άριστα». Το 1998 εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2002 με βαθμό «Άριστα». Από τον Αύγουστο του 2004 είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Το 2004 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με «Άριστα». Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Καθόλη τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Από τον Ιανουάριο του 2014 πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την ¨Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου in vitro¨ στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ.
Από τον Ιανουάριο του 2012 συμμετέχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση & Βιοηθική Διάσταση», ενώ από το 2005 έχει απασχοληθεί με συμβάσεις στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ για την παροχή επικουρικής διδασκαλίας στους φοιτητές.
Από το Δεκέμβριο του 2005 συμμετέχει στο θεματικό ΔΙΚΤΥΟ της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ», είναι μέλος του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια που άπτονται του χώρου της Βιοηθικής. Έχει συγγράψει μια μονογραφία και 35 μελέτες – σχόλια που έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Είναι έγγαμη και έχει ένα τέκνο.